Címke: Hőszigetelő rendszerek

Miért fontos a hőszigetelés?

 

Szigetelés nélkül nem megy

Hőszigetelési táblázat

 

Rendelet szerinti érték

Javasolt érték

Alacsony energ. ház

Passzívház

Falazat típusa

Szigetelés vastagság

U
W/m2K

Szigetelés vastagság

U
W/m2K

Szigetelés vastagság

U
W/m2K

Szigetelés vastagság

U
W/m2K

Kisméretű tömör tégla B30-as tégla

6 cm

0,45

12 cm

0,27

18 cm

0,19

25 cm

0,14

Vasbeton, kőfal

8 cm

0,44

12-15 cm

0,3

20 cm

0,19

28-30 cm

0,14

Mészhomok tégla (25cm)

7 cm

0,45

12 cm

0,29

18 cm

0,2

25 cm

0,15

Uniform 13/10

6 cm

0,41

10-12 cm

0,29

16 cm

0,2

25-30 cm

0,14

Rába (25cm)

6 cm

0,42

10 cm

0,28

16 cm

0,2

24 cm

0,14

Poroton PF 45/19

5 cm

0,42

10-12 cm

0,27

16 cm

0,19

22-25 cm

0,15

Porotherm 30 NF

3 cm

0,41

7 cm

0,29

14 cm

0,19

20 cm

0,15

Porotherm 38 NF

1 cm

0,41

6 cm

0,29

12 cm

0,2

20-25 cm

0,14

Porotherm 30 HS

1 cm

0,41

6 cm

0,29

12 cm

0,2

20 cm

0,14

 

Mielőtt belekezdenénk döntsük el, hogy pontosan mit várunk el a beruházástól!

Ha csak felújítunk és a házunkon különösebb szerkezeti módosításokat nem szeretnénk végezni, akkor ne is gondolkozzunk 'passzív ház' kategóriában, mert sok-sok kidobott pénz lesz a vége! 

Az sem mindegy milyen anyagot akarunk szigetelni. Más típusú és vastagságú hőszigetelés kell a vasbetonra, mészhomok téglára, ytong-ra, régi tipusú tömör vagy lyukacsos téglára, stb.
Azt hogy milyen vastagságú hőszigetelést használunk a szigetelendő anyagon kívül a szabvány és a pénztárcánk határozza meg. 

Azt érdemes figyelembe venni, hogy a hőszigetelő lapok csak a költség egy részét képezik. A dübelek (ezek azok a csavarok, amik a homlokzathoz stabilan odafogják az EPS lapokat, hogy aztán se a szél, se az idő, sem pedig gravitáció ne tehessen bennük kárt) olyan hőhídmentes (általában műanyag) 'tiplik', amiket a homlokzatba fúrnak és ezzel is erősítik a szerkezetet. Az üvegszövet háló, a ragasztó és a vakolat ára akkor is ugyanannyi lesz, ha 5, 10 vagy 15cm-es szigetelést választunk.

Lehetőleg minimum 10cm szigetelésben gondolkozzunk. Ha ezt nem tudjuk megfizetni, inkább spóroljunk, várjunk, mert akciók mindig lesznek, de ha már egyszer felrakattuk a szigetelést, nem tudunk egyszerűen 'fejleszteni', mert vagy lebontjuk az egészet és újra rakjuk, vagy még egy réteget húzunk a már meglévő elé, de ez a néhány esetben nem kivitelezhető. Az egész procedúra pedig minimum 2x-es költségekkel jár, nem beszélve az elfecsérelt időről és energiáról.
A külső szigetelés költségéhez adódik még maga a kivitelezés. Nos, ha nem szeretnénk ezzel bajlódni vagy nincs szabadidőnk, esetleg nem érezzük magunkat eléggé ügyesnek, akkor ne vágjunk bele. Alapvetően a hőszigetelés hosszú távra szól, így nem szabad összecsapni. Egy átlagos két szintes ház hőszigetelését pl. már csak állványzatról lehet megoldani, így annak a bérleti díjával és szállítási költségével együtt nem is biztos, hogy megéri magunknak belevágni a munkába.

 

szigetelés nélkül nem megyA CO2-kibocsátás növekedése nem a Földet veszélyezteti – hiszen évmilliárdos története során több magas szén-dioxid-koncentrációt is kihevert –, hanem az emberi civilizációt. Hogy hogyan segíthet ezen a hőszigetelés, kiderül a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) jóvoltából.

 

Az Európai Parlament és Tanács 2010. május 19-én kiadott (2010/31/EU) irányelve komoly szakmai kihívás elé állítja az építészeket és kivitelezőket. A tervezet szerint ugyanis a tagállamoknak 2020. december 31-ig biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen. Bár az idézett dokumentum kifejti, hogy a nulla energiafelhasználású objektum „olyan épület, amelynek a teljes éves primerenergia-fogyasztása ugyanannyi vagy kevesebb, mint a megújuló energiaforrásokból a helyszínen termelt energia mennyisége”, a fogalmat a kontinens országai a saját klimatikus viszonyaikhoz és adottságaikhoz illeszkedően töltik majd meg tartalommal, illetve dolgoznak ki stratégiát az ilyen jellegű épületek számának növelése érdekében.

Vége a szigetelgetésnek!

Ha a jelenlegi fogyasztási és gyártási struktúra marad fenn, az elkövetkezendő húsz évben 56 százalékkal emelkedik a már most is jelentős szén-dioxid-kibocsátás. Mivel egy átlagos családi ház energiafelhasználásának közel 75 százalékát a fűtési energia teszi ki, drasztikusan át kell alakítani a hőszigetelésről alkotott fogalmainkat. „Eddig jószerével csak szigetelgettünk!” – véli Varga András, a MEPS elnöke. „Egy, az EU irányelveivel összhangban a minisztérium számára készített tervezet szerint azonban jelentős szigorítás várható az épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezőire (U) vonatkozóan.”

Megduplázva

A következő szűk évtizedben a mostaninak megközelítőleg a felére kell csökkenteni a különböző szegmensek hőáteresztését. Külső falazatra a mai előírás 0,45 W/m2K, ami 2019-re 0,2 W/m2K-re módosul. Ez 6-20 centiméter vastag hőszigetelő réteggel érhető el. Padlásfödémeknél még megengedett a 0,3 W/m2K, de nyolc év múlva már 0,14 W/m2K lesz elfogadható. Ehhez 38-40 cm vastag hőszigetelő réteget kell beépíteni. Lapostetőknél, magastetőknél és fűtött tetőteret határoló szerkezeteknél 0,25 W/m2K, illetve 0,3 W/m2K helyett 0,14 W/m2K lesz az előírt érték, ami 23-32 centiméter vastag hőszigetelést jelent.

Innováció, innováció, innováció

Az EPS hőszigetelések területén már léteznek azok az anyagok és kivitelezési módszerek, amelyek elősegítik, hogy az energiahatékonyság egyre nagyobb mértékben érvényesíthető legyen. Ilyen a grafitos anyag hozzáadásával készülő polisztirol, amely hőtükörként képes visszaverni a környezetből érkező infrasugárzást, így 20-30 százalékkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a hagyományos. Másik jó példa a hőhídmentes szigetelést lehetővé tevő élképzéssel készített EPS lap. A kivitelezési technológiák fejlődéséről pedig – többek között – a ragasztóanyagok ésdübelek új generációjának megjelenése árulkodik.

Szakembereink szívesen segítenek Önnek,hívjon bizalommal!

Samarasbau"álmokat építünk"

Hőszigetelés homlokzati, és hőszigetelő rendszerek

Az energiatakarékosság lelke a hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelés folyamata

HŐSZIGETELÉS

„A szigetelés és kivitelezés szakértője”

A SAMARASBAU tevékenységi körébe tartozik:

  • Energiatakarékos hőszigetelés kivitelezés
  • Társasházak, panelházak, közintézmények, családi házak hőszigetelése
  • Homlokzatok felújítása hőszigeteléssel
  • Homlokzati hőszigetelés, tetőszigetelés, pincefödém szigetelése
  • Fűtéscsövek szigetelése

A külső hőszigetelő vakolatrendszer előnyei

Megelőzi a nedvesedést, penészedést. Szinte bármilyen falszerkezetre felhordható dryvit diszperziós homlokzatfestéssel, dryvit szilikon festékkel átfesthető, dryvit vékonyvakolattal újravakolható.

Alkalmazásával a falakon 50-70%-kal csökkenthető a hőveszteség. A hőszigetelt fal belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, javul a hőérzet, csökken a falszerkezet téli-nyári hőingadozásból eredő igénybevétele.

Az egybefüggő hőszigetelés hőhídmentessé teszi az épületet megfelelő hőtechnikai méretezés esetén, megakadályozza a páralecsapódást a felületen és a falszerkezetben.

Vízzáró, de páraáteresztő, mosható. Az épületmozgásból eredő kisebb repedéseket a rendszer vékonyvakolata tartósan áthidalja. Rugalmas.

Keressen minket bizalommal!

„A szigetelés és kivitelezés szakértője”

Hőszigetelés és hőszigetelő rendszerek kivitelezése építése Mára egyre többen felismerték, hogy építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával a hőszigetelés elengedhetetlen. A statisztikák szerint pedig folyamatosan nő azoknak a száma, akik az EPS lapokkal történő hőszigetelés mellett döntenek. Néhányan még ma is kételkednek abban, hogy a műanyag, expandált polisztirol lapok alatt a fal képes marad „lélegezni”. Ezeket a kételyeket szeretnénk most eloszlatni.

Először is szakmailag nem helyénvaló a „fal lélegzéséről” beszélni. Valójában az elsődleges az, hogy az épület külső határolószerkezete nyitott legyen kifelé, így megoldottá válik az épületbelsőben található nedvesség kijutása, az nem szorulhat be a fal és a hőszigetelésért felelős rendszer közé. Ez alapvetően – 97-98%-ban – már a nyílászárók használata során megtörténik.

A szigetelés lényege a rendszer

Építkezés és felújítás alkalmával is nagy jelentőséggel bír, hogy ha szóba kerül a hőszigetelés, már az első pillanattól fogva rendszerben gondolkodjunk. A homlokzatokon is alkalmazható hőszigetelő rendszer – a ragasztó-, a hőszigetelő¬-, az újabb ragasztóréteg, a háló és a színező vakolat – egymással összeillő és az elvárt páraáteresztő képességgel rendelkező anyagokból épüljön fel. Ha ez megvalósul, és megfelelő az épületbelső levegőjének állapota, valamint a falazat nedvességtartalma is helyénvaló, külső oldali hőszigetelés alkalmával nem kell tartanunk a páralecsapódástól. A szakszerű tervezésnek köszönhetően ugyanis a falon át távozó nedvesség kifelé haladva egyre kisebb ellenállásba ütközik. Az EPS lapok belső kialakításának köszönhetően a lakásban maradó 2-3% pára a polisztirol gyöngyök között fennakadás nélkül távozik.

Hőszigeteléssel kapcsolatos félreértések és javaslatok

Téves – de sajnos nagyon elterjedt – információ, hogy a szellőztetéssel jelentős mennyiségű hőt veszít a lakás. Az egyébként gyakran jó hőszigetelő tulajdonsággal és tömítéssel rendelkező nyílászárók elterjedésével együtt ez a tévhit sok lakásban komoly párafeldúsuláshoz, emiatt pedig penészedéshez vezet. Ez orvosolható résnyitási lehetőséggel készült ajtók, ablakok vagy utólag telepíthető ablakszellőzők használatával. Ha egyik fenti megoldásra sincs lehetőség, még mindig nagy segítséget jelenthet a pára elleni a harcban a gyakori szellőztetés. A távozó légtömeg nem visz el komoly hőmennyiséget, a bejövő, hidegebb levegőt pedig nagyon gyorsan képesek felfűteni a megfelelő hőszigeteléssel ellátott falak. Így anélkül hagyja el a lakást a nedvesség, hogy számottevő hőveszteséggel kellene számolnunk.
Szintén gondot okozhat, ha a túl gyors építkezés miatt az építési nedvesség nem tud távozni. A probléma általában az első fűtési szezonban jelentkezik, amikor a jelentős páratartalom és a még nedves hőszigetelő falazóanyagok páralecsapódáshoz vezetnek. Szakszerű alkalmazás mellett bátran használhatunk EPS hőszigetelő rendszereket. Ezek ugyanis, a közvélekedéssel szemben, nem párazárók, sőt kiemelkedő páraáteresztő tulajdonságokkal bírnak.