Gipszkarton

Gipszkarton

 

A beltéri gipszkarton szerkezetek alapvető elemei a gipszkarton lapok. A gipszkarton lapok belseje gipszből, külseje erős kartonpapírból készül. A gipszkarton lapoknak különböző fajtái vannak, van normál, magas páratartalmú (impregnált), magas tűzállósági értékű (tűzgátló), és tűz, és vízálló gipszkarton lap. A gipszkarton lapok nem éghetőek, könnyű és gyors velük dolgozni, nem termelünk velük jelentős mennyiségű építési törmeléket. A gipszkarton lapok további előnye, hogy kis súlyúak.

Normál gipszkarton

 

Megjelölése: RB

Kinézet: Szürke kartonlap, élénk fekete felirattal

Válaszfalak, falak, mennyezetburkolatok és tetőterek készítésére alkalmazzák. Hang és hőszigetelés fokozására, és dekorációs elemek készítésére alkalmas gipszkarton lap. A gipszkarton lapok belseje gipsz, külseje kartonpapír, lapok vastagsága 9.5-15 mm. A gipszkarton fal nagy teherbírással (akár 50 kg /m2 súlyterhelés) rendelkezik.

 

Speciális gipszkarton lapok

 

 

Speciális gipszkarton lapoknak nevezzük azokat a gipszkarton lapokat, amelyek különféle megnövelt tulajdonsággal rendelekeznek. Ezek a tulajdonságok vonatkozhatnak a tűzállóságra (RF gipszkarton lapok), vízállóságra (RBI gipszkarton lapok), vagy tűzi és vízállóságra együtt (RFI gipszkarton lapok).

 

Gipszkarton profil

A gipszkarton profilok adják a vázszerkezetét a gipszkarton álmennyezeteknek, gipszkarton falaknak, gipszkarton mennyezeteknek. Anyaga: Horganyzott acél.
A gipszkarton profilokkal gyorsan, és egyszerűen lehet dolgozni.

CD álmennyezeti gipszkarton profil
A CD profilokhoz rögzítik a gipszkarton lapokat, ezek a gipszkarton álmennyezet tartóbordái.
A CD gipszkarton profilokat használják az álmennyezet építésén kívül még dobozolásra, előtétfalak készítésére is.

UD álmennyezeti gipszkarton profil
Az UD gipszkarton profilokhoz rögzíthetőek a CD gipszkarton profilok, továbbá a falhoz való rögzítéshez szolgálnak az UD profilok.
Az UD gipszkarton profilokat használják az álmennyezet építésén kívül még dobozolásra, előtétfalak készítésére is.

CW gipszkarton válaszfal profil
A CW és az UW gipszkarton profilok adják meg a gipszkarton fal falváz oszlopait. A CW gipszkarton profilt az UW gipszkarton profilba kell beleállítani. A gipszkarton lapokat a CW gipszkarton profilokhoz rögzítik.

UW gipszkarton válaszfal profil
Az UW gipszkarton profil alkalmas a CW gipszkarton profil fogadására. Az UW profilokat a teherhordó szerkezetre való csatolására használják, a szigetelő szivacs csíkon keresztül a mennyezethez, padlószerkezethez rögzítik.